30 Siječanj 2023

AGRILOOP

Projekt AgriLoop ima za cilj ubrzati razvoj kružne poljoprivrede pretvaranjem ostataka prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda u visokovrijedne, ekološki prihvatljive proizvode.

Trideset i pet akademskih institucija i privatnih tvrtki iz cijele Europe i Kine radi zajedno na projektu AgriLoop, koji će razviti održive procese za pretvaranje ostataka poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u visokovrijedne, ekološki prihvatljive proizvode za prehranu, stočnu hranu te za biološki bazirane materijale.

Cilj je pronaći nove namjene za poljoprivredno-prehrambene ostatke: trenutno nedovoljno iskorišten resurs u Europskoj uniji, ali i Kini, odakle dolazi oko 50% požnjevenih usjeva. Tijekom sljedeće četiri godine, ovaj će projekt razviti održive integrirane procese u pristupu kaskadne biorafinerije za pretvorbu poljoprivredno-prehrambenih ostataka (iz sektora prerade rajčice, soje, slame, krumpira, pivovara, ulja, vinarstva i stočarstva itd.) u visokovrijedne, ekološki prihvatljive proizvode kao što su biljni i mikrobni proteini, poliesteri i druge biološke kemikalije za upotrebu u hrani, hrani za životinje, zdravstvu i industriji materijala, posebno u poljoprivrednom sektoru. Povećanje korištenja donijet će značajne gospodarske, ekološke i društvene koristi uključenim regijama. AgriLoop će također ojačati europsku i kinesku suradnju, omogućujući partnerima da udruže snage za povećanje poljoprivredne održivosti, rast biogospodarstva i pronalazak mogućih rješenja za problem klimatskih promjena i onečišćenja plastikom.

Ovaj će projekt ojačati europsku i kinesku suradnju i otvoriti nove puteve za lance vrijednosti temeljene na poljoprivredi, omogućujući konzorciju da udruži snage za povećanje održivosti poljoprivrede, rast biogospodarstva i rješavanje problema klimatskih promjena i plastičnog onečišćenja.

Do izrade web stranice projekta, možete pratiti napredak konzorcija na Twitter i LinkedIn. #AgriLoopProject #HorizonEU

Za više informacija kontaktirajte:

Emma Needham, voditeljica komunikacija za AgriLoop, Centar za razvoj bioobnovljivih izvora energije, Ujedinjeno Kraljevstvo

Tel: +44 07772953526, E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

35 javno-privatnih partnera uključenih u konzorcij uključuju;

19 partnera iz 8 zemalja EU (FR, NL, BE, DN, ES, IT, PT, HR)

3 partnera iz zemalja izvan EU (CH, UK)

13 partnera iz CN-a

Skupina krajnjih korisnika iz 5 članica EU (NO, PT, IT, FR, FI)

19 sveučilišta i istraživačkih centara, regionalna poljoprivredna zadruga i 12 malih i srednjih poduzeća nudi niz kompetencija prilagođenih ambicijama AgriLoop-a uz solidnu i uspostavljenu evidenciju uspješnog provođenja međunarodnih projekata koji se bave poljoprivredom i biogospodarstvom.

agriloop eu logo

Ovaj je projekt financiran iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Horizon Europe prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava br. 101081776.

Partnere iz Ujedinjenog kraljevstva financirao je UK Research and Innovation (UKRI) u okviru Jamstva financiranja u programu Obzor Europa od strane vlade Ujedinjeno kraljevstvo (grant broj 101081776).

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se