24 Svi 2019

BIOnTOP

BIOnTOP logo

BIOnTOP je istraživački i inovacijski projekt financiran u okviru Zajedničke tehnologijske inicijative za bio-industriju (eng. Joint Technology Initiative for Bio-based Industries – JTI BBI). Projekt okuplja dvadeset različitih institucija i poduzeća iz osam europskih zemalja, Italije, Španjolske, Belgije, Njemačke, Nizozemske, Češke, Estonije i Hrvatske. Projekt je započeo 1. lipnja 2019., a očekivani završetak je 31. svibnja 2023. godine, 

Cilj projekta je stvoriti reciklabilna, isplativa i konkurentna rješenja za pakiranje koja se mogu mehanički ili industrijski reciklirati te kompostirati u domaćinstvima, koristeći 'komonomere' (eng. comonomers), aditive i punila za stvaranje novih kopolimera i spojeva. Zaštitna svojstva proizvedenih posuda za pakiranje, filmova i dobivene ambalaže, bit će poboljšana uporabom premaza na bazi proteina i nove tehnologije presađivanja masnih kiselina za smanjenje propusnosti.

Danas je reciklirano svega 31% plastike koje koristimo, a plastična ambalaža ima predug vijek trajanja, stoga su nužna poboljšanja kako bi se osigurala učinkovita i isplativa rješenja na biološkoj osnovi. U području tekstilne ambalaže većina korištenih premaza nije biološka i materijal se otežano ili gotovo u potpunosti ne može reciklirati. Novi PLA premazi (PLA – polilaktična kiselina) omogućit će ponovnu obradu bez značajnog gubitka svojstava.

BIOnTOP pakiranje, s više od 85% udjela materijala iz obnovljivih izvora, zadovoljit će zahtjeve za održivijim pakiranjem proizvoda, ali i višestrukim mogućnostima na kraju uporabnog vijeka. Naši materijali bit će biorazgradivi u kućnim uvjetima kompostiranja, ali će se također moći reciklirati za višestruku upotrebu.

Na temelju novih bioekonomskih vrijednosnih lanaca, BIOnTOP će generirati rast u sektoru bioplastike, koja je prisutna u industriji hrane i osobne njege, ali i šire Procjenjuje se da će proizvodnja BIOnTOP-a dosegnuti blizu 9,6 tona godišnje do 2030., uz promet do 40 milijuna eura i otvoriti 170 novih radnih mjesta. Smanjenjem negativnog utjecaja plastike na okoliš, naša nova ambalaža imat će značajan društveni doprinos i pozitivan učinak na okoliš.

Bio-mi je dio radnog paketa 5 (WP5) „Pilot-proizvodnja i validacija biološki baziranih mono i višeslojnih filmova“ u okviru kojeg će sudjelovati u obradi tankih jednoslojnih filmova dobivenih iz biopolimera, kao i u razvoju i proizvodnji folija iz sekundarnih sirovina.

Više informacija o projektu dostupno je na CORDIS platformi Europske komisije: https://cordis.europa.eu/project/rcn/222682/factsheet/en

bbi projekti i obzor loga

Ovaj je projekt financiran sredstvima Zajedničke tehnološke inicijative bio industrije (BBI JU) u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 837761. Inicijativa za bio industriju dobila je potporu u okviru programa Europske unije Obzor 2020. i Konzorcija za bio industriju (BIC).

Kontakti

bio-mi d.o.o.
Telefon:  00 385 (0) 51 583 205 (hala)

Email:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

ADRESA

Sjedište:
Primorsko-goranska županija
51 211 MATULJI
Put Brdo 15
 
Proizvodnja:
Primorsko-goranska županija
51 211 MATULJI
Cesta dalmatinskih brigada 17

PODATCI O PODUZEĆU

MATIČNI BROJ:

04791860

OIB:

43437992269

PREDSTAVNICI:

Filip Miketa
Ivona Miketa

 

Gdje smo?

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se