24 Svi 2019

EFFECTIVE: NOVA ERA VLAKANA I PLASTIKE DOVODI BIO-RJEŠENJA U SVAKODNEVNI ŽIVOT

 

Effective secondary

 

Projekt EFFECTIVE povezuje 12 tvrtki i istraživačkih instituta iz 7 zemalja, koji su udružili snage kako bi preoblikovali dva najraširenija materijala: poliamide i poliestere.

EFFECTIVE je kombinacija tehnologije, ekonomije i komercijalnog usvajanja. Članovi konzorcija dijele zajedničku viziju za budućnost tekstila i ambalaže: stvoriti inovacije od kojih će imati koristi svi gospodarski sektori, kao i krajnji potrošači.

Cilj je projekta pokazati ekonomski održive načine proizvodnje održivih vlakana i plastičnih filmova. Fokus je na izradi bio-baziranih poliamida i poliestera iz obnovljivih sirovina, umjesto nafte i plina, kako bi se dobila vlakna i filmovi s poboljšanim svojstvima, tržišnom konkurentnošću i povećanom održivošću.

Projekt također ima za cilj ubrzanje napretka prema kružnijem gospodarstvu i odgovornom korištenju materijala. Projekt namjerava omogućiti korištenje sastojaka na biološkom temelju za široko rasprostranjene potrošačke proizvode na različitim tržištima, kao što su građevinarstvo, automobilska industrija, pakiranje, odjeća, tepisi i tekstil, te pokazati poboljšane načine recikliranja ili biorazgradnje materijala.

EFFECTIVE tim se proteže od osnovnih (bazičnih) materijala kroz gotove materijale, recikliranje i drugo.

Sudionici EFFECTIVE projekta uključuju 12 tvrtki specijaliziranih za:

  • obnovljive sirovine;
  • tehnologije pretvorbe, uključujući tehnike fermentacije temeljene na stvaranju kemikalija širokog opsega iz obnovljivih sirovina;
  • proizvođači poluproizvoda i gotovih proizvoda;
  • veliki potrošački brandovi;
  • stručnjaci za recikliranje i biorazgradivost;
  • savjetnici za održivost.

EFFECTIVE projekt koordinira AquafilSLO (Slovenija) i uključuje Aquafil SpA (Italija), Novamont (Italija), Südzucker (Njemačka), Carvico (Italija), Vaude (Njemačka), Balsan (Francuska), H&M Group (Švedska), Bio -Mi (Hrvatska), CIRCE (Španjolska), Life Cycle Engineering (Italija) i Circular Change (Slovenija). Tim vjeruje da ovaj pristup s više dionika može uvelike ubrzati široko prihvaćanje i primjenu novih tehnologija, zajedno s ekonomskim i održivim prednostima.

Štoviše, projekt će također imati koristi od značajnog sudjelovanja Genomatice, američkog lidera u biotehnologiji, koji će doprinijeti projektu kroz razvoj i demonstraciju inovativne kemijske tehnologije na bazi.

Projekt je službeno započeo u lipnju 2018. godine i dio je programa Europske unije Obzor 2020. za poticanje ulaganja u inovacije i razvoj, između ostalog, i održive i kružne bioekonomije. Projektu je dodijeljeno 7,1 milijun eura od Zajedničke tehnološke inicijative bio industrije (BBI JU), javno - privatnog partnerstva između Europske unije i konzorcija bio industrije (BIC).

Više detalja i novosti o projektnim aktivnostima i napretku, kontakte i druge informacije možete pronaći na:

 

bbi projekti i obzor loga

Ovaj je projekt financiran sredstvima Zajedničke tehnološke inicijative bio industrije (BBI JU) u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 792195. Inicijativa za bio industriju dobila je potporu u okviru programa Europske unije Obzor 2020. i Konzorcija za bio industriju (BIC).

Kontakti

bio-mi d.o.o.
Telefon:  00 385 (0) 51 583 205 (hala)

Email:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

ADRESA

Sjedište:
Primorsko-goranska županija
51 211 MATULJI
Put Brdo 15
 
Proizvodnja:
Primorsko-goranska županija
51 211 MATULJI
Cesta dalmatinskih brigada 17

PODATCI O PODUZEĆU

MATIČNI BROJ:

04791860

OIB:

43437992269

PREDSTAVNICI:

Filip Miketa
Ivona Miketa

 

Gdje smo?

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se