07 Listopad 2020

NENU2PHAR

nenu2phar novi logo

 

Nenu2PHAr - Za održivi europski lanac vrijednosti materijala na bazi PHA!

 

NENU2PHAR je istraživački i inovacijski projekt financiran u okviru Zajedničke tehnologijske inicijative za bio-industriju (eng. Joint Technology Initiative for Bio-based Industries – JTI BBI). Projekt okuplja šesnaest različitih institucija i poduzeća iz osam europskih zemalja, Francuske, Belgije, Španjolske, Nizozemske, Portugala, Poljske i Hrvatske. Projekt je započeo 1. rujna 2020., a očekivani završetak je 29. veljače 2024. godine.

Cilj projekta je uspostaviti  inovativni europski lanac vrijednosti bioplastičnih proizvoda na bazi PHA iz održivih resursa s prihvatljivim krajem života.

Proizvodnja plastike porasla je posljednjih pedeset godina sa 15 milijuna tona u 1964. na 359 milijuna tona u 2018. te se očekuje i daljnji rast. Industrija plastike zapošljava preko 1,5 milijuna radnika u Europi, s gotovo 60 000 tvrtki koje su 2016. ostvarile promet od oko 350 milijardi eura i trgovinsku bilancu od 15 milijardi eura.

Industrija plastike suočava se s dva ključna izazova. Trenutno se 90% svjetske proizvodnje plastike temelji na fosilnim sirovinama što ima loš utjecaj na okoliš. Nadalje, industrija plastike ima negativnu reputaciju zbog neodrživih praksi upravljanja krajem života proizvoda, poput spaljivanja i trajnih i sve vidljivijih utjecaja na okoliš. Nažalost, u Europi ne postoji održivi lanac vrijednosti, a sheme proizvodnje razvijene drugdje u svijetu čine se vrlo upitnima s ekološkog i etičkog stajališta.

Iz tog razloga, u sljedeće 3 godine projekt NENU2PHAR razvit će originalni put proizvodnje PHA (polihidroksialkanoat) iz održivih i obnovljivih izvora: biomase mikroalgi i odabranih sojeva bakterija.

Polihidroksialkanoati (PHA) skupina su biopolimera koji su danas prepoznati kao prihvatljiva zamjena za plastiku dobivenu iz fosilnih goriva. Ovi biopolimeri su obnovljivi i biološki razgradivi te dolaze u obliku poliestera. U okviru projekta razvit će se 8 proizvoda na bazi PHA te će se analizirati njihov scenarij kraja života i utjecaj na okoliš na temelju biološke razgradivosti, kompostibilnosti ili mogućnosti recikliranja formulirane bioplastike.

nenu2phar skica

Više informacija o projektu dostupno je na sljedećoj poveznici: https://www.bbi-europe.eu/projects/nenu2phar

 

bbi projekti i obzor loga

Ovaj je projekt financiran sredstvima Zajedničke tehnološke inicijative bio industrije (BBI JU) u okviru programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 887474. Inicijativa za bio industriju dobila je potporu u okviru programa Europske unije Obzor 2020. i Konzorcija za bio industriju (BIC).

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se