06 Svi 2021

UNLOCK

UNLOCK logo za press release 

Europski konzorcij koji će “otključati” (UNLOCK) potencijal perja kako bi povećao cirkularnost u poljoprivredi

 

15 partnera iz 7 zemalja Europske ubije radit će zajedno na pretvaranju otpada iz peradarske industrije u proizvode na biološkoj osnovi za primjenu u poljoprivredi.

Peradarstvo u Europi svake godine generira 3,6 milijuna tona otpadnog perja, od čega se samo oko 25% sakuplja odvojeno i valorizira za daljnju primjenu.

Novi projekt koji financira Europska unija - UNLOCK - pokrenut je 1. svibnja radi stvaranja nove vrijednosti iz toka otpada koji sadrži gotovo 90% keratina, vrijednog proteina koji može biti izvor za biorazgradive materijale.

„U skladu sa Strategijom bioekonomije EU, projekt UNLOCK valorizirat će pileće perje za proizvodnju proizvoda s visokom dodanom vrijednosti na biološkoj osnovi za poljoprivrednu primjenu. Naše rješenje ima za cilj smanjiti ovaj otpad koji stvara sektor peradi, a istovremeno i zamijeniti fosilne materijale i sirovine obnovljivima. ", ističe Sarah Montes iz zaklade CIDETEC, koordinatorica UNLOCK-a.

Tijekom četverogodišnjeg projekta, financiranog od strane Zajedničke tehnologijske inicijative za bioindustriju (BBI JU), partneri UNLOCK-a osmislit će ekonomski i okolišno održive inovativne lance vrijednosti kako bi kreirali segment bioekonomije koji će iskoristiti potencijal perja. Četiri različita procesa valorizirat će perje: od mehaničke obrade do eksplozije parom, fermentacije mikroba ili kemijske hidrolize, ovisno o vrsti željenih krajnjih proizvoda.

Proizvedeni proizvodi na biološkoj osnovi prilagodit će se potrebama poljoprivrednog sektora, stvaranjem ladica za sjeme, netkanog geotekstila, malč folija i hidroponskih pjena. Nadalje, keratin sadržan u tim novim materijalima donijet će dodatne ekološke koristi na kraju životnog vijeka proizvoda: očekuje se da materijali na bazi keratina ne stvaraju otpad i omogućuju kontroliranu biološku razgradljivost, a istovremeno obogaćuju tla organskim dušikom.

Kako bi započeli rad na ovoj izazovnoj, ali obećavajućoj inicijativi, 15 europskih partnera održalo je prvi sastanak 28. travnja. To je jasno pokazalo snagu dobro uravnoteženog konzorcija UNLOCK-a koji pokriva čitav lanac vrijednosti, od analize sirovina i lanca opskrbe do opreme, procesa, proizvodnje krajnjih proizvoda i procjena održivosti.

Putovanje u preobrazbu tradicionalnih sustava peradi u kružne i održive možda je tek započelo, ali do kraja projekta bit će uspostavljene dvije komercijalne biorafinerije, prve takve vrste.

Nadovezujući se na uspjeh projekta KaRMA2020, UNLOCK želi postići daljnje korake prema održivijem europskom poljoprivrednom sektoru.

Napredak UNLOCK-a možete pratiti na Twitteru @UNLOCK_BBI i na LinkedIn UNLOCK_projectu. Više detalja o ciljevima i postignućima projekta uskoro će biti dostupno na www.unlock-project.eu

Europe Horizon 2020

Projekt UNLOCK financiran je u iznosu od 5 milijuna eura iz programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Europske unije prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava 101023306. Službeno je započeo 1. svibnja 2021. i trajat će do travnja 2025.

Konzorcij se sastoji od 4 istraživačke i tehnološke organizacije (CIDETEC Foundation (ES) – koordinator projekta, ŁUKASIEWICZ Research Network-Institute of Biopolymers and Chemical Fibres (PL), Asociación de Investigación de Materiales Plásticos (ES), RISE Processum AB (SE)), 8 SMEs (General Hydroponic Europe (FR), Bioextrax AB (SE), Bio-Mi društvo sa ograničenom odgovornoču (HR), TECHNOPackaging(ES), FARRELLY & MITCHELL (IE), Organic Waste Systems nv (BE), INKOA SISTEMAS (ES), Associació Comarcal Urgell d'Ajuda al Minusvàlid(ES)), 2 klastera (Fundacja UNIMOS (PL), Greenovate! Europe EEIG (BE)) te jedan predstavnik velike industrije (CEDROB S.A. (PL)).

 

Koordinator projekta: Sarah Montes Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kontakt: Capucine Pineau Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

Twitter logo@UNLOCK_BBI                            linkedin logo UNLOCK_project                            web logounlock-project.eu

bbi projekti i obzor loga

 

 

 

 

 

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se