29 Ožujak 2021

UPLIFT

Uplift Cabecera150 logo s web stranice

 

Bio-Mi sudjeluje u novom uzbudljivom projektu – UPLIFT!

Petnaest partnera iz osam europskih zemalja nastojat će u 48 mjeseci ostvariti značajna tehnološka poboljšanja za održiviju i učinkovitiju proizvodnju i obradu plastičnih materijala koji se trenutno ne recikliraju na odgovarajući način.

Uplift skica

Projekt Uplift ima dvostruku strategiju: s jedne strane, pokušava razviti industrijske skalabilne enzimske i mikrobne procese razgradnje kako bi selektivno depolimerizirala i upicirala otpadni materijal od plastične ambalaže, koji se trenutno smatra nepropisnim; s druge strane, projekt će u pilot-mjeri proizvesti nove obnovljive eko-polimere posebno dizajnirane da osiguraju lakšu preradu na kraju njihovog uporabnog vijeka.

Uplift će pridonijeti stavljanju europske industrije plastične ambalaže u prvi plan inovacija i održivosti širom svijeta, zadržavanjem plastičnog otpada i integriranjem gradivnih blokova na biološkoj osnovi, umjesto korištenja monomera na fosilnoj osnovi. To će rezultirati smanjenjem stvaranja plastičnog otpada i emisija stakleničkih plinova povezanih s njegovom proizvodnjom. I na kraju, ali ne najmanje važno, projekt će se baviti socijalnim aspektima, istražujući potencijalne sinergije između kreatora politika, industrije, potrošača i onih koji recikliraju, koji su presudni za promjenu industrije plastike.

Ukratko, Uplift nastoji potaknuti razvoj i provjeru valjanosti novih enzimskih i mikrobnih procesa za održivu upotrebu plastike u pakiranju hrane i pića, koji će se testirati i ocjenjivati s tehničkog, ekološkog i socijalno-ekonomskog gledišta te na taj način pridonijeti razvoju održivije industrije plastične ambalaže u Europi.

Pod vodstvom Sveučilišta u Aalborgu, Uplift konzorcij čine: Forschungszentrum Julich, Austrijski centar za industrijsku biotehnologiju, Tehničko sveučilište u Danskoj, Lunds Universitet, TECNARO, Bio-Mi, Bio Base Europe Pilot Plant, Leibniz-Institut fuer Naturstoff-Forschung und Infektionsbiologie - Hans Knoell Institut, Tehnički centar za plastiku AIMPLAS, Sveučilište u Dublinu, Bioplastech, Sustainable Innovations, RWTH Aachen i I / S Vestforbrænding.

Web stranica projekta: https://upliftproject.eu/partners/

Europe Horizon 2020

Ovaj je projekt financiran sredstvima Europske unije u okviru Programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 953073.

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se