15 Siječanj 2021

Projekt upPE-T

upPE T Logo Square C02

Europska komisija pokrenula je 7,8 milijuna eura vrijedan istraživački i inovacijski projekt za recikliranje i ponovnu uporabu plastične ambalaže hrane i pića u vrijednosti

  • Projekt 'upPE-T' vrijedan 7,8 milijuna eura potaknut će ponovno korištenje (upcikliranje) ambalaže od hrane i pića PE i PET otpada nakon konzumiranja kako bi se dobili proizvodi visoke vrijednosti koji će se koristiti u proizvodnji biorazgradive i reciklabilne bioplastike (PHBV) za hranu i piće
  • Projekt upPE-T pridonijet će recikliranju do 60% plastičnog otpada od ambalaže za hranu i piće do 2030. godine i razviti održiv putokaz kako bi se osiguralo da 60% spomenute ambalaže bude proizvedeno iz obnovljivih izvora do 2030. godine.
  • Četverogodišnji projekt također će povećati svijest građana EU-a o kapacitetima za recikliranje proizvoda i materijala, koristit okolišu smanjenjem 85,6% CO2 u usporedbi s konvencionalnom proizvodnjom plastike, pridonijet europskim i međunarodnim standardima i shemama certificiranja.

Trenutno se više od 98% plastike proizvodi iz neobnovljivih izvora. Neke se plastike baziraju na biološkoj osnovi, no ne mogu se sve reciklirati, ponovno upotrijebiti ili biorazgraditi. Polietilen (PE) i polietilen tereftalat (PET) vodeći su plastični spojevi koji se koriste za pakiranje hrane. Održivija zamjena potrošačkih proizvoda dobivenih iz fosilnih goriva presudna je za dekarbonizaciju društva, posebno ambalaže s kratkim rokom trajanja. U 2019. godini 19% plastične ambalaže nakon konzumiranja hrane i pića poslano je na odlagalište, a 39,5% je spaljeno za oporabu energije u Europi. Održivo gospodarenje takvim plastičnim otpadom postalo je problem za globalnu industriju recikliranja. Za postizanje kružne ekonomije plastike potrebno je pronaći alternativu spalionicama i deponijima te vrste. No, postojeće alternative recikliranju imaju važna ograničenja - (i) mehaničko recikliranje smanjuje svojstva plastike, i (ii) recikliranje kemikalija za depolimerizaciju plastike zahtijeva visoko energetsko i dugo reakcijsko vrijeme da bi bilo učinkovito, stoga se samo 2% plastičnog otpada kemijski reciklira.

UPPE-T će riješiti ove izazove inovativnim rješenjem za recikliranje otpada od PE i PET ambalaže pretvarajući ih u niz biorazgradivih i reciklabilnih bioplastika (PHBV) za proizvodnju ambalaže za hranu i piće. Ovaj istraživačko-inovacijski projekt (RIA) dobio je potporu od 7.826.685 € od Europske komisije u okviru natječala ID teme: CE-BIOTEC-09-2020.

upPE-T će pridonijeti postizanju očekivanih učinaka natječaja tako što će: (a) reciklirati do 60% plastičnog otpada od ambalaže od hrane i pića (PE i PET) do 2030. godine, (b) u velikoj mjeri pridonijeti povećanju nadograđenih postrojenja za recikliranje otpada uvođenjem inovativnog biokatalitičkog sustava u sektor recikliranja, (iii) uspostaviti održiv plan kako bi se osiguralo da se 60% hrane i pića proizvodi od plastične ambalaže iz obnovljivih izvora, (iv) povećati svijest europskih građana o kapacitetima za recikliranje proizvoda i materijala, i (v) olakšati standardizaciju i certificiranje koji omogućuju lakšu ponovnu iskoristivost, širu uporabu te osiguravaju prihvaćanje na tržištu.

Koordinator projekta je CETEC iz Španjolske, a konzorcij uključuje ukupno 20 europskih partnera iz 10 zemalja, uključujući 7 malih i srednjih poduzeća, veliko poduzeće, 5 sveučilišta, 4 tehnološko-istraživačka centra (RTO), općinu, Potrošačku organizaciju (UNC) i Standardnu razvojnu organizaciju ( UNE).

upPE T

Kontakt

Fuensanta Monzó, CETEC, Spain | Coordinator | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Soumya Kanti Datta, Digiotouch, Estonia | Dissemination WP Lead | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Angela Gaitani, Municipality of Neas Smyrni | Communications Manager | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Poveznice

Website: https://uppet.eu

Twitter: https://twitter.com/t_uppe

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/uppe-t-project-700591201/

Uključi se i ti: https://uppet.eu/get-involved/stakeholders

EU H2020

Ovaj je projekt dobio financiranje iz programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Europske unije prema Sporazumu o dodjeli bespovratnih sredstava br. 953214.

 

bio-mi.eu koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se